Θ. Τζάκρη: Σε άμεση προτεραιότητα το «Εθνικό Πρόγραμμα Απλοποίησης Αδιεοδοτήσεων» και η σύσταση του «Συμβουλίου Βιομηχανίας». Συνάντηση εργασίας με τη Διοίκηση του ΣΒΒΕ



Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υφυπουργείου Βιομηχανίας με τον ΣΒΒΕ, η Διοίκηση του Συνδέσμου προσκάλεσε την Υφυπουργό Βιομηχανίας κα  Θ. Τζάκρη την προηγούμενη Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015 σε συναντήσεις εργασίας με επί τόπου επισκέψεις σε σημαντικές μεταποιητικές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος, και ακολούθησε συνάντηση εργασίας με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.

Καταρχήν η κα Τζάκρη έγινε δεκτή από τρεις σημαντικές βιομηχανίες της Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα τις εταιρείες :

  • PALAPLAST AE, παραγωγή πλαστικών σωλήνων και εξαρτημάτων,
  • PELOPAC AΒΕΕ, παραγωγή παραδοσιακών μεσογειακών τροφίμων, και,
  • ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ ΑΒΕΕ, παραγωγή και διάθεση καταψυγμένων λαχανικών συμβατικής αλλά και βιολογικής γεωργίας

Στη συνέχεια και περί ώρα 20.00, η κα Τζάκρη συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΒΒΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο The Met.  O Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης κατά την εισηγητική του παρέμβαση ανέλυσε τα προβλήματα της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας και επέδωσε σχετικό υπόμνημα στην κα Υπουργό.

Στη συνέχεια τα βασικά θέματα που τέθηκαν από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΒΒΕ ήταν:

  1. Η λειτουργία των παλαιότερων αναπτυξιακών νόμων, και κυρίως η αποπληρωμή των ελεγμένων και ολοκληρωμένων επενδύσεων.
  2. Το απλοποιημένο νομικό πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις  των μεταποιητικών επιχειρήσεων
  3. Οι διαδικασίες αποτελεσματικού ελέγχου της αγοράς για την προστασία των εγχώριων επιχειρήσεων από εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες χαμηλού κόστους και αμφίβολων προδιαγραφών.
  4. Ο εξορθολογισμός του υψηλού λειτουργικού κόστους της μεταποίησης και  η λήψη μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
  5. Η χρηματοδότηση της συμμετοχής των μεταποιητικών επιχειρήσεων σε εκθέσεις του εξωτερικού για την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους.
  6. Οι καθαρές τιμές και οι σχέσεις της εγχώριας βιομηχανίας με τις αλυσίδες super market.
  7. Τα προβλήματα διαχείρισης σε βιομηχανικές περιοχές (ΒΙΠΕ) της χώρας.
  8. Ο Νόμος 4178/2013 για την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετων αλλαγών χρήσεων γης
  9. Το 12% του κόστους εργασίας για τη  Θράκη, και,
  10. Ειδικά θέματα όπως: ασφάλεια ανελκυστήρων, έλεγχος του πόθεν έσχες των ημεδαπών μετόχων μιας ανώνυμης εταιρείας σε σχέση με τους αλλοδαπούς μετόχους, πιστοποίηση προϊόντων, σύστημα παραγωγής γεωργικών φαρμάκων για την παραγωγή γενόσημων, κτλ.

Η κα Υπουργός κατά την τοποθέτησή της δεσμεύτηκε για τη στενή συνεργασία του Υφυπουργείου Βιομηχανίας με τον ΣΒΒΕ, θεωρώντας τον ως έναν από τους πλέον αξιόπιστους φορείς, που μπορούν να εισφέρουν θετικά στη δημιουργία μιας καινούργιας αρχής για την άσκηση βιομηχανικής πολιτικής στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, υιοθέτησε την πρόταση του ΣΒΒΕ για τη δημιουργία «Συμβουλίου Βιομηχανίας» και διακήρυξε ότι η βιομηχανική πολιτική αποτελεί κεντρικό άξονα κυβερνητικής πολιτικής. Στο «Συμβούλιο Βιομηχανίας» θα συμμετέχουν οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών της χώρας, η ΓΣΕΕ και το Κράτος.

Για το μεγάλο θέμα των αδειοδοτήσεων που αφορούν στη βιομηχανία, δεσμεύτηκε ότι έως τον Ιούνιο του  2016  να αναμορφωθεί ο νόμος 4262/2014 στις δραστηριότητες που αφορούν αδειοδοτήσεις: στον τομέα των μεταποιητικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, στις εξορυκτικές δραστηριότητες, στον τουρισμό, και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τέσσερις τομείς που αποτελούν το 30% του φόρτου των αδειοδοτήσεων για τη χώρα. Ουσιαστικά η κα Υπουργός εξήγγειλε τη δημιουργία ενός «Εθνικού Προγράμματος Απλοποίησης Αδειοτήσεων».  Ακολούθως η κα Υπουργός αναγνώρισε τα προβλήματα από τη λειτουργία των παλαιότερων αναπτυξιακών νόμων και δήλωσε ότι η Κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να βρεθούν το ταχύτερο δυνατόν τα χρήματα αποπληρωμής των συγκεκριμένων επενδύσεων.

Στη συνέχεια ανέλυσε τα προγράμματα χρηματοδότησης που ετοιμάζει το Υφυπουργείο Βιομηχανίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ. Αυτά είναι: 1) ευέλικτη μεταποίηση, 2) πράσινη επιχείρηση, 3) εξωστρέφεια, 4) συνεργατικοί μηχανισμοί και ενίσχυση αλυσίδων αξίας, 5) καινοτομική επιχειρηματικότητα, 6) έμπειρη επιχειρηματικότητα, 7) δημιουργική βιομηχανία, 8) περιβάλλον, και 9) ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων.

Επίσης, η κα Υπουργός ανέφερε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν μεικτά κλιμάκια ελέγχου της αγοράς τα οποία θα διενεργούν ελέγχους ακόμα και το Σαββατοκύριακο. Επίσης, γνωστοποίησε στη Διοίκηση του ΣΒΒΕ ότι προετοιμάζεται νομοθετική παρέμβαση στο καθεστώς διαχείρισης των ΒΙΠΕ.

Τέλος, και σε ότι αφορά το χρονίζον την τελευταία δεκαπενταετία ζήτημα της κατασκευής της συνδετικής οδού της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κατερίνης και την κατασκευή σιδηροδρομικής σύνδεσης με τη ΒΙΠΕ, η κα Υπουργός δεσμεύτηκε το συγκεκριμένο έργο να ενταχθεί το ταχύτερο δυνατόν στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Σχετικό φωτογραφικό υλικό σε υψηλή ανάλυση εδώ

 

Share!