Χαιρετισμός της Προέδρου κας Λουκίας Σαράντη στην εορταστική εκδήλωση «Ημέρα της Διαμεσολάβησης”, που διοργανώθηκε από τον ΟΠΕΜΕΔ, το ΔΣΘ, τον ΣΒΕ και το ΕΒΕΘ



Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ πολύ που βρίσκεστε μαζί μας σήμερα, για να συζητήσουμε ένα θέμα που είναι πολύ σημαντικό για όσους και όσες ασκούμε την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, παρόλο που θα έλεγε κανείς πως δεν είναι από τα πλέον προφανή τα οποία μας απασχολούν.

Κάθε φορά που με ρωτούν τι πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, μία από τις πρώτες απαντήσεις που δίνω είναι η βελτίωση -και πρωτίστως η επιτάχυνση- του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

Βλέπω τότε, πολλές φορές οι συνομιλητές μου να εκπλήσσονται από αυτή την απάντηση, γιατί όπως είπα μάλλον δεν είναι από τις προφανείς. Όταν εξηγώ, όμως, τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργούν οι πολλές φορές εξωφρενικοί χρόνοι αναμονής που χρειάζεται να περάσουν για την επίλυση και της πιο απλής εκκρεμότητας, γίνεται σε όλους σαφές γιατί ιεραρχούμε τόσο ψηλά αυτό το ζήτημα στη λίστα των προτεραιοτήτων μας.

Μπορώ να πω, μάλιστα, ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που ήταν πιεστικό εδώ και αρκετά χρόνια, δεκαετίες ολόκληρες, αλλά κατέστη κορυφαία προτεραιότητα μετά την κατακλυσμιαία δημοσιονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας.

Έφτασε η ώρα, λοιπόν, να το αντιμετωπίσουμε. Και για να θέσουμε τη συζήτηση σε ένα ευρύτερο  πλαίσιο, έφτασε η ώρα να προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης της χώρας.

Χρειαζόμαστε σοβαρές πρωτοβουλίες, γενναία σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων στο ζήτημα και, φυσικά, νέα εργαλεία στη διάθεσή μας. Και ένα τέτοιο εργαλείο είναι ο θεσμός της διαμεσολάβησης.

Κι είναι πραγματικά σπουδαίο που και σήμερα εδώ έχουμε κάνει ακριβώς αυτό, έχουμε ενώσει δυνάμεις με τους πλέον αρμόδιους για να το συζητήσουμε: ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης, τον Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης μας και, φυσικά, τον Οργανισμό Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών, ενώ όλη αυτή η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Τους ευχαριστώ όλους.

Όπως γνωρίζετε, ο ΣΒΕ, ως συνεργάτης του IMD -του παγκοσμίως  κορυφαίου Οργανισμού για την ανταγωνιστικότητα- είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένος για το πως οι επιδόσεις του συστήματος δικαιοσύνης επηρεάζουν την ελληνική οικονομία. Και ιδιαίτερα, πώς επηρεάζουν την ικανότητά της να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό και να καταστεί διεθνώς ανταγωνιστική.

Έτσι, η δράση του ο ΣΒΕ σε αυτό το θέμα δεν ξεκίνησε τώρα. Ο Σύνδεσμός μας υπήρξε πρωτοστάτης, ήδη δέκα χρόνια πριν ξεσπάσει η κρίση, αναδεικνύοντας  την μεγάλη απόσταση  που από τότε έπρεπε να διανύσουμε για τη δραστική βελτίωση του συστήματος δικαιοσύνης στον τόπο μας.

Μελετώντας εδώ και χρόνια το ζήτημα και τη διεθνή βιβλιογραφία, λοιπόν, έχουμε καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα με βεβαιότητα:

  • Ότι η αποτελεσματική και αξιόπιστη απονομή δικαιοσύνης μπορεί να διευκολύνει σημαντικά την επιχειρηματική μεγέθυνση.
  • Και το κυριότερο, ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση αν θέλουμε μια οικονομία σύνθετων λειτουργειών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Την οικονομία δηλαδή που πρέπει να αποκτήσουμε, αν δεν θέλουμε να ζήσουμε ξανά μια κρίση ανάλογου βεληνεκούς με αυτή που μόλις πριν λίγα χρόνια ξεπεράσαμε.

Γι’ αυτό και μας χαροποιεί ιδιαίτερα, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε ως μείζονα στόχο της νέας κυβερνητικής θητείας να φτάσει το σύστημα δικαιοσύνης της χώρας μας τους χρόνους απονομής δικαιοσύνης του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Σπεύδω να πω ότι κι εμείς οι επιχειρήσεις, από την πλευρά μας, μπορούμε να συμβάλουμε στην επίτευξη αυτού του στόχου. Προσφέροντας αντίβαρα υποστήριξης σε ισχυρά συμφέροντα που προτιμούν -και επιδιώκουν- την ακινησία.  Διότι κακά τα ψέματα, αν δεν εξυπηρετούσε ισχυρές ομάδες συμφερόντων αυτή η διαχρονικά προβληματική απόδοση του συστήματος δικαιοσύνης, τότε θα είχε βελτιωθεί προ πολλού.

Είμαστε έτοιμοι, λοιπόν, να αναζητήσουμε τους μεταρρυθμιστικούς θύλακες που υπάρχουν στον νομικό κόσμο και να ενώσουμε δυνάμεις μαζί τους. Διότι οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, σε όλα τα πεδία, δεν μπορεί παρά να είναι υπόθεση όλων μας. Για να γίνουν πραγματικότητα, πρέπει να αποτελέσουν πεδίο ευρύτερων συμμαχιών και επένδυσης χρόνου και γενικότερα πόρων, για την υλοποίηση τους.

Όσο για το θεσμό της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης, νομίζω ότι αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για όλα αυτά που συζητάμε. Τα πράγματα είναι απλά, απλούστατα: Η χώρα μας διαχρονικά έχει από τους πιο αργούς χρόνους επίλυσης  αστικών και εμπορικών υποθέσεων στην Ευρώπη των 27. Άρα, όσο περισσότερο και ταχύτερα διαδοθεί και εμπεδωθεί στην πράξη ο θεσμός, τόσο περισσότερες επιχειρήσεις θα επιλύουν τις διαφορές τους, σε πολύ χαμηλότερο κόστος και χρόνο. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε παρά να είμαστε θερμοί υποστηρικτές της.

Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε τη διεθνή εμπειρία. Αν υπάρχει ένα μόνο θετικό από το γεγονός ότι έχουμε μείνει πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι ότι μπορούμε να διδαχθούμε από την πορεία των υπολοίπων. Να αξιολογήσουμε την εξέλιξη του θεσμού της διαμεσολάβησης στην χώρα μας και να εντοπίσουμε πώς μπορεί να ενισχυθεί με βάση τα διδάγματα άλλων, ώστε να εκπληρωθούν οι προσδοκίες όλων μας, αλλά και να πιάσουν τόπο οι σοβαρές επενδύσεις που έχουν κάνει πολλά νομικά γραφεία και νομικοί μας σε αυτόν τον τομέα.

Η σημερινή μας εκδήλωση, είμαι σίγουρη ότι μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Περιμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα συμπεράσματά της. Και, ως Πρόεδρος του ΣΒΕ, δεσμεύομαι προς όλους σας ότι θα αξιοποιήσουμε με κάθε τρόπο αυτά τα συμπεράσματα, όπως και όλη την εμπειρία των μελών μας, για να διευκολύνουμε και να ενισχύσουμε έναν θεσμό που όλοι μας έχουμε ανάγκη να πετύχει.

Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2024

Share!