ALUMIL – Μια παγκόσμια γιορτή της αρχιτεκτονικής στα Βραβεία «ArXellence 2» – Άνεμος αισιοδοξίας για τη Θεσσαλονίκη



Το «ArXellence 2» είναι ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών της ALUMIL, που φέρει τη «σφραγίδα» της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) και πραγματοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Διαγωνισμών της UIA (ICC Council) και με πλήρη εφαρμογή των κανονισμών της UNESCO. Ο διαγωνισμός αφού πέρασε όλες τις φάσεις της υλοποίησής του – από την προετοιμασία και την ανακοίνωση του θέματος, έως την κατάθεση μελετών από όλο τον κόσμο και την τελική αξιολόγησή τους – ολοκληρώθηκε πανηγυρικά σε μια υψηλής ποιότητας διαδικτυακή τελετή βράβευσης.

Η online εκδήλωση έλαβε χώρα την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου και την παρακολούθησαν πάνω από 3.000 μοναδικοί χρήστες στις δυόμιση ώρες που διήρκεσε. Κατά την έναρξη ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ALUMIL κ. Γ. Μυλωνάς ανέφερε πως «μέσα σε μια χρονιά έντονων προκλήσεων και παρά τους περιορισμούς που επέφερε η πανδημία του COVID-19, οι άνθρωποι της ALUMIL έμειναν πιστοί στο όραμα της διοργάνωσης ενός διεθνούς διαγωνισμού αρχιτεκτονικών ιδεών, χωρίς εκπτώσεις στον παγκόσμιο χαρακτήρα του”. Ο Πρόεδρος του ομίλου εξέφρασε ακόμη την πεποίθησή του πως “η επιτυχία του ArXellence 2 θα κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς για την έναρξη των συζητήσεων σε σχέση με το πολεοδομικό και οικονομικό μέλλον της πόλης.»

Το ArXellence 2 ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για την ALUMIL και μάλιστα σε μια περίοδο που όλος ο πλανήτης δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή πανδημία. Όσοι παρακολούθησαν την τελετή βράβευσης των προτάσεων που διακρίθηκαν, ήρθαν σε επαφή με το πνεύμα της διεθνούς αρχιτεκτονικής σκηνής και τον τρόπο που σπουδαίοι επαγγελματίες του κλάδου οραματίστηκαν το δυτικό παράλιο μέτωπο της πόλης.

Η μεγαλύτερη παρακαταθήκη του ArXellence 2 είναι πως πλέον είναι έτοιμη μια πλατφόρμα εξαιρετικών αρχιτεκτονικών ιδεών που διακρίνονται από σχεδιαστικό πλουραλισμό και βασίζονται στο πνεύμα της αειφορίας και της βιωσιμότητας, ενώ παράλληλα επίκειται η δημιουργία και διάθεση μιας ειδικής έκδοσης με μελέτες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και πλούσιο υλικό για τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι των αρμόδιων αρχών να αξιοποιήσουν τις προτάσεις που κατατέθηκαν και να οδηγήσουν τη Θεσσαλονίκη σε μονοπάτια ανάπτυξης.

Όπως άλλωστε τόνισε και ο Πρόεδρος του ομίλου της ALUMIL κ. Γ. Μυλωνάς στην αρχική του τοποθέτηση «ως εταιρεία, δηλώνουμε ότι θα σταθούμε αρωγοί σε οποιαδήποτε προσπάθεια στοχεύει στην ουσιαστική αναβάθμιση και εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης, ώστε η πόλη μας να λάβει τη θέση που της αξίζει στο διεθνές σκηνικό.»

Share!