Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα ένα τεχνολογικό σοκ



«Η Ελλάδα μέχρι το 2013-2014 παρήγαγε 23.000 περιβαλλοντικές μελέτες για μικρές μεσαίες και μεγάλες επενδύσεις, ενώ η Αυστρία με πολλαπλάσια επενδυτική δραστηριότητα χρειαζόταν 1.800». Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε στο πλαίσιο της ενεργειακής θεματικής ενότητας του 1ου Thessaloniki ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Γιάννης Μανιάτης «Εμείς βάζαμε και τον ιδιωτικό τομέα να πληρώνει για μελέτες και τον δημόσιο να ‘’τρώει’’ ανθρωπομήνες, να τις επιβλέπει και στη συνέχεια να τις αφήνει στον φοριαμό χωρίς να ελέγχουμε αν αυτό που έλεγε ο επενδυτής γινόταν στην πράξη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Χρηματοδοτικές συμβάσεις ύψους 3,5 δισ.ευρώ έχει υπογράψει συνολικά μέχρι σήμερα η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (Παρευξείνια) για την περιοχή δράσης της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, όπως ανέφερε ο πρόεδρός της Ουγούρ Ντελικανλί. Μάλιστα, οι δανειοδοτήσεις της σε πρότζεκτς σχετικά με την ενέργεια και τις υποδομές ανέρχονται σε 780 εκατ.ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Ντελικανλί, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της τράπεζας για την Ελλάδα την περίοδο 2015-2018 η Παρευξείνια θα συνεχίσει να προσφέρει την χρηματοοικονομική της βοήθεια για επιλέξιμα ενεργειακά έργα και πρότζεκτς υποδομών, με σκοπό την αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης, τη βελτίωση των υποδομων και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στη χώρα. «Η θέση της Ελλάδας είναι τέτοια που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως χώρα-προμετωπίδα της ΕυρωπαΪκής Ένωσης για την μεταφορά αερίου σε πολλές χώρες της Ευρώπης» τόνισε.

Στρατηγικές επενδύσεις 5,3 δισ.ευρώ στην παραγωγή, στη διανομή και στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας χρηματοδότησε και υλοποίησε την τελευταία εξαετία η ΔΕΗ, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, κ. Σταύρο Γούτσο. Περιγράφοντας τη στρατηγική της ΔΕΗ, ο κ. Γούτσος, τόνισε πως η εταιρεία δεν θέλει πια να είναι μονοπώλιο, ενώ ενδιαφέρεται και για την επέκτασή της σε άλλες αγορές. «Έχουμε δημιουγήσει ήδη εμπορικές εταιρίες στη Βουλγαρία, την Τουρκία και την Αλβανία, ενώ συμμετέχουμε στη δημιουργία και λειτουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή» σημείωσε, ενώ έκανε γνωστό ότι η ΔΕΗ εξετάζει τις ευκαιρίες για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της μέσα από κοινοπραξίες με ιδιωτικές εταιρίες παραγωγής ηλεκτρισμού.

«Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) αποτελεί άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα και είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη επένδυση επί ελληνικού εδάφος. Στέλνουμε ένα ισχυρό σήμα στο εξωτερικό για την επενδυτική εμπιστοσύνη στη χώρα», σημείωσε ο country manager του TAP για την Ελλάδα, κ. Ρίκαρντ Σκούφιας. Από την έναρξη της κατασκευής του TAP,περισσότεροι από 13.000 σωληναγωγοί έχουν φτάσει στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Συνολικά ο αριθμός τους στο ελληνικό τμήμα του αγωγού θα φτάσει τους 32.000 και οι περισσότεροι κατασκευάζονται από μια ελληνική εταιρεία, τη Σωληνουργεία Κορίνθου.

Συναντήσεις με όλους τους επιχειρηματικούς φορείς θα έχει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εντός του Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της για το 2017, ώστε να αφουγκραστεί το τι περιμένουν από τη φορολογική διοίκηση, όπως έκανε γνωστό, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργος Πιτσιλής.

«Στη Γενική Γραμματεία η φιλοδοξία μας είναι να μην χαριστούμε σε κανέναν που φοροδιαφεύγει, όμως δεν πρόκειται και να αδικήσουμε κανέναν. Η χώρα μας δεν έχει περιθώριο να αυξάνεται το ληξιπρόθεσμο χρέος κι όταν καταλογίζεις φόρους χωρίς είσπραξη, συμβαίνει ακριβώς αυτό» σημείωσε. Αναφερόμενος δε στη Βόρεια Ελλάδα ανέφερε πως από 1ης Οκτωβρίου μικτά κλιμάκια ξεκίνησαν τελωνειακούς ελέγχους στον Προμαχώνα, με αποτέλεσμα σε 15 μόλις ημέρες να έχουν αυξηθεί κατά 180%. οι τελωνειακές παραβάσεις που βεβαιώθηκαν

Η Ελλάδα έχει έναν πλούτο από εταιρείες και ανθρώπινο δυναμικό στον κλάδο των νέων τεχνολογιών, που πρέπει άμεσα να αξιοποιήσει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος, κ. Τάσο Τζήκα. «Χρειάζεται ένα τεχνολογικό σοκ. Πρέπει αύριο να εφαρμοστούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, η ψηφιακή υπογραφή, να μπει ο προγραμματισμός στα σχολεία» τόνισε. Σύμφωνα με στοιχέια που παρουσίασε, στην Ελλάδα υπάρχουν 5.300 εταιρείες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενώ οι εργαζόμενοι στον χώρο των νέων τεχνολογιών είναι 230.000, ένας «πραγματικός στρατός», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Κάθε χρόνο δε παράγονται νέοι επιστήμονες πληροφορικής. Ο κ. Τζήκας αναφέρθηκε και στο μοναδικό οικοσύστημα καινοτομίας και έρευνας που διαθέτει η Θεσσαλονίκη, το οποίο δημιουργεί, όπως είπε, τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει η Silicon Valley της Ελλάδας.

Τεράστια είναι η προοπτική που φέρνει η ψηφιοποίηση στην ενεργειακή βιομηχανία, όπως ανέφερε από το βήμα του 1ου Thessaloniki Summit ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Νίκος Χατζηαργυρίου. Ο ΔΕΔΔΗΕ, με 7,4 εκατομμύρια πελάτες, κινείται προς τη νέα εποχή και έχει καταρτίσει στρατηγικό σχέδιο με σκόπο να μετασχηματίσει το δίκτυό του σε έξυπνο. «Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλουμε στην επανενεργοποίηση της ελληνικής οικονομίας» τόνισε, ενώ έκανε γνωστό πως στην Ευρώπη μέχρι το 2020 οι επενδύσεις στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέλθουν σε 400 δισ.ευρώ.

Σε λίγα χρόνια θα υπάρχει στην Ευρώπη ένα έλλειμμα 800.000 ανθρώπων στον κλάδο ICT (Πληροφορική και Τεχνολογίες Επικοινωνιών). Αυτό μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την Ελλάδα, που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό άνεργων πτυχιούχων με σπουδές που άπτονται του κλάδου, σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γιώργο Δουκίδη.

Στην πολυπλοκότητα των διαδικασιών ακόμη και σε απλές συναλλαγές με το κράτος, όπως η ανανέωση ενός διπλώματος οδήγησης αναφέρθηκε ο επιχειρηματικός σύμβουλος, κ. Ανδρέας Δρυμιώτης, παρότι βρισκόμαστε στην ψηφιακή εποχή. «Έχουμε σχεδιάσει όλες τις διαδικασίες σαν να μην είμαστε στην ψηφιακή εποχή, αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας» σημείωσε ο κ. Δρυμιώτης, παρουσιάζοντας επιτυχημένα παράδειγματα χωρών σε σχέση με την προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή, όπως η Εσθονία. «Μέσα στην κρίση αντί να χρησιμοποιήσουμε τους υπολογιστές για τη μηχανογράφηση του κράτους, διατηρούμε διαδικασίες που παρεμβάλουν τον άνθρωπο. Όσο υπάρχει συναλλαγή face to face, θα υπάρχει και συναλλαγή τσέπη στην τσέπη» τόνισε.

Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου  2016

Share!